A Bungalow in Utrecht That’s More Than Energy Neutral

Studio Public recently completed a modern bungalow in Utrecht, The Netherlands, that’s more than energy neutral as it sends power back to the supplier. The L-shaped residence is clad in Corten steel and plaster with expansive panels of glass that make the most of natural light. It’s decked out with an innovative heat pump, quality insulation, triple glass with high thermal insulation, and a series of solar panels to keep it extra eco-friendly.

The 2,000-square-foot bungalow boasts a natural swimming pool that’s naturally filtered by plants as opposed to chemicals, which has its environmental advantages along with being cheaper to maintain. A wooden walkway hovers above the water and creates a separation for a row of plants growing in the water.

The bungalow’s layout is made up of three areas, including a living space with the kitchen, living room, and porch, a private space for a bedroom and bathroom, and finally, the guest quarters. Behind the appliance wall in the kitchen is a zone that resides between the living and private areas to house the home’s technology center.

The interior features a fairly neutral palette with woods and warm colors that lend itself to a cozy atmosphere.

The public zone has three, massive sliding glass doors that open the space up to the outdoors and pool area. When it’s warm outside, there are aluminum blinds that help keep the heat out.

A skylight in the master bathroom offers the open room lots of natural light since there are no windows.

Photos by Marsel Loermans.